• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Osman našel domov


kocour, cca 2 roky, KASTROVANÝ (ev. číslo 2020/03/03)

Kocourek byl 23. 3. 2020 nalezen v Nové Včelnici v dost zuboženém stavu.

Osman je velice milý, velmi (ale opravdu extrémně) mazlivý kocourek. Dobře vychází i s pejsky. Je čistotný. Skoro 3 měsíce se potýkal s obrovskou rýmou. I přes antibiotickou léčbu se nám nedařilo dostat toto pod kontrolu. Proto byla provedena revize tlamy a nosu a bohužel se zjistilo, že měkké patro je zasaženo velkým útvarem. Velkou část se podařilo operativně odstranit, ale v úzké části nosu bohužel musel kus zůstat. Naštěstí histologie prokázala, že se nejednalo o zhoubný nádor. Hlenovitý výtok po odstranění útvaru zmizel a tak již může Osman do adopce. 

Více fotografií naleznete zde.

 

23. 7. 2020 - Kocourci Osman a Maxim odjeli společně do domku v Děbolíně k našemu bývalému svěřenci Damdonovi.

18. 6. 2020 - Osman byl dnes na kontrole, vše je v pořádku, hlenovitý výtok zmizel a odstraněný útvar naštěstí nebyl zhoubný, takže má před sebou snad už jen krásný život.

10. 6. 2020 - Osman byl na dnešek objednán na výplach nosních dutin, což je zákrok, který je třeba provádět v narkóze a tak jsme se domluvili s veterináři, že ho rovnou i vykastrují. Při revizi tlamy a nosu se zjistilo, že měkké patro je zasaženo velkým útvarem. Velkou část se podařilo operativně odstranit, ale v úzké části nosu bohužel musel kus zůstat :-( Útvar odesíláme na histologii a zároveň stěry z nosu na kultivaci a budeme se modlit, aby se jednalo jen o polyp a ne maligní nádor.

26. 5. 2020 - Velký pokrok Nasivin nepřinesl, pokračujeme v antibiotické léčbě :-(

22. 5. 2020 - Zkoušíme aplikovat dětský Nasivin přímo do nosíku. Za týden kontrola.

15. 5. 2020 - Osman byl na kontrole, rýma se mu nelepší, proto dostal jiná ATB a také kortikoidy. Krve má v pořádku a ani na RTG nevypadají zasažené plíce. Vše je tedy v horních cestách dýchacích, zřejmě jde o dlouhodobý problém, protože již i na RTG hlavy jsou vidět drobné změny na kostech v důsledku rýmy. Kontrolní krve ukázaly, že ledviny jsou stále v normě i po přechodu na běžnou stravu, což je velice pozitivní.

28. 4. 2020 - Osmanovi se vrátila ukrutná rýma a stále bojuje s průjmem, dnes mu byla nasazena 2 různá ATB a kapky do nosu a uvidíme, jestli to zabere. Jinak hezky přibírá, již váží 3,7 kg.

11. 4. 2020 - Osman byl dnes na kontrole, ATB byla vysazena a kontrolní rozbory krve dopadly dobře, ledvinové hodnoty se zlepšily do normálu, takže může přejít na normální stravu. Kocourek opět trochu nabral na váze, již má 3,1 kg.

31. 3. 2020 - Kocourek byl dnes na kontrole, ATB byla prodloužena, ale došlo poměrně k výraznému zlepšení a dokonce nám hezky přibýrá na váze. Váží 2,8 kg.

 

23. 3. 2020 - Dnes jsme přijali do péče nalezence z Nové Včelnice. Kocourek je vyhublý (váží 2,5 kg), plný parazitů (tolik klíšťat na jedné kočce se jen tak nevidí), má obrovskou rýmu, že mu hnisavý výtok z nosu komplikuje nejen dýchání, ale i přijímání potravy. A aby toho nebylo málo, tak kontrolní rozbory krve ukázaly selhávání ledvin (zatím nevíme, zda se jedná o chronické nebo akutní selhávání). Kocourek tedy dostal pipetu na parazity, ATB a ledvinovou dietu a čas ukáže, jak se popere se životem. Chuť k jídlu má obrovskou, což je vždy dobré znamení.