JIHOČESKÁ VLČATA - příběh jedné vlčí rodinky


Řada z Vás, kteří nás sledují, si jistě v poslední době všimla kauzy přemnožené smečky ovčákoidních psů, ze které jsme přijali mnoho zvířat. Záměrně jsme nic dopředu nezveřejňovali, abychom vše mohli v klidu dořešit do konce. Nyní je ten správný čas.

„Jihočeská vlčata“

Příběh pána, milujícího psy, avšak nezvládnutí situace s množením. Pejsci žili v počtu cca 35 psů na velkém pozemku. K dispozici měli rybník, velkou zahradu s norami, které vyhrabali, neomezený přístup do domu majitele, se kterým většina i v domě spala, někteří i v posteli. Majitel k nim byl velmi vstřícný, dal jim první poslední, avšak nezabránil nekontrolovatelnému množení a tak se stalo. Příbuzenské křížení, konflikty ve smečce, nedostatek krmení, špatná socializace. Povahově však hodní a mírní pejsci bez náznaku agrese vůči lidem.

Na případ nás upozorňovala řada lidí již delší dobu a tak jsme se tam vydali podívat. Dle zdrojů tento případ již pár organizací řešilo – avšak bezúspěšně. My jsme to tentokrát vzali za trochu jiný konec. Majitel od začátku spolupracoval, sám uznal, že situaci nezvládl a chce ji řešit. Poprvé jsme místo navštívili 23. 10. 2016, poslední pejsci byli odvezeni 19. 3. 2017. 

Celkem bylo z místa odvezeno 35 psů, z toho 5 dospělých psů, 17 dospělých fen, 13 štěňat (5 psů, 8 fen).  2 feny při odvozu byly ve vysokém stádiu březosti, později porodily 8 a 3 štěňata.

Velké díky patří spolupracujícím útulkům, které se zapojily do pomoci těmto pejskům. Nebylo to snadné, pejsci se vše museli učit a rozhodně práce s nimi nebyla lehká, chtělo to hodně zkušeností a trpělivosti:

  • DOGPOINT – přijato celkem 8 dospělých psů (z toho 3 psi a 5 fen), později narozena 3 živá štěňátka
  • FORDOGS – přijato celkem 4 dospělí psi (z toho 1 pes a 3 feny)
  • NADĚJE PRO ČTYŘI PACKY – přijato celkem 1 dospělá fena
  • PETRA ŠINÁKLOVÁ – přijat 1 dospělý pes – přímé osvojení psa z místa
  • CIBELA – přijato celkem 13 dospělých psů a 8 štěňat (z toho 5 psů a 16 fen), později narozeno 8 živých štěňátek

32 PSŮ + 11 (NAROZENÝCH ŠTĚŇAT) Z TÉTO KAUZY JE JIŽ V NOVÝCH DOMOVECH, 3 STÁLE ČEKAJÍ V ÚTULKU NA NOVÉ PÁNÍČKY

Většina psů šla do nových domovů vykastrovaných, zbylí (převážně štěňata) s podmínkou kastrace a jeden nekastrovaný při přímém osvojení z místa.

Na místě u majitele zůstávají tři pejsci. Jeden dospělý devítiletý pes a dvě kastrované devítileté feny. Desetiletá fenečka Adélka – prabába celé smečky a ta nejvyšší paní psová, která měla majiteli na místě také zůstat na dožití, bohužel musela být začátkem dubna uspána kvůli kritickému zdravotnímu stavu (selhávání ledvin). A tím skončil příběh vlčí smečky.

Tímto bychom chtěli poděkovat všem osobám, které se na záchraně pejsků nějakým způsobem podílely a to jak útulkům, které pomohly s příjmem psů – DOGPOINT, FORDOGS, NADĚJE PRO ČTYŘI PACKY, tak i jmenovitě: Marcele Habinové, Pavle Lahodné a Petře Šináklové za velkou pomoc při převážení pejsků a rozjíždění celé kauzy, Zdence Smělé za podporu a pomoc při odvážení pejsků a v neposlední řadě všem inzerentům, díky kterým je většina pejsků již v nových domovech.

Jsme rádi, že je kauza u konce. Pro všechny to bylo velice náročné období a stálo nás to všechny mnoho sil a finančních prostředků, ale cíl, se kterým jsme do toho šli, byl splněn a to je hlavní!

Pokud byste chtěli i takto zpětně jakkoli finančně podpořit náš spolek, rozhodně to uvítáme, finanční prostředky vynaložené na záchranu pejsků z této kauzy nebyly malé. Číslo účtu 224027384/0300. Děkujeme

Více fotgrafií z celé kauzy naleznete zde.