Přemek našel domov


kříženec (možná čivavy a yorkšírka), pes, 1-2 roky, č. mikročipu 981020000320660

Přemek je malinký psík (3,5-4 kg) pocházející z množírny. Ve svém životě poznal jen to špatné (blechy, tmu, klec, žití ve vlastních výkalech) a na nás a nových majitelích teď je, abychom mu ukázali to krásné ze života. Postupně se učí hygienu, neznal vodítko, ale v současné době je již schopný chodit ven jak na kšírkách. Stále je trochu bojácný a při manipulace ztuhne a čeká, co se s ním bude dít. Nicméně už na nás vrtí ocáskem a sám si chodí pro pozornost. Na ostatní pejsky je zvyklý, v novém domově by rád měl psího kamaráda, pokud zůstane úplně sám, tak neskní.

Ze zdravotního hlediska má velký problém se srdíčkem. Je tam podezření na jedno ze závažných vrozených onemocnění srdce - Fallotova tetralogie. Paní doktorka našla 3 ze 4 nálezů - vyústění aorty i do pravé komory, zesílení stěny pravé komory a zvětšení pravé síně, zúžení plicnice. Poslední by měl být defekt komorového septa, ale často je skrytý u aorty. V současné době se toto onemocnění nedá dost dobře léčit, je sice možná operace (v ČR ji ale asi nikdo neprovádí, možná by to někdo zkusil, ale zkušenosti s tím zatím nejsou, prý ve Vídni to zatím také spíše zkoušejí, než že by s tím měli již praxi a cena cca 200 tis. a záruka žádná), proto my v tuto chvíli budeme volit léčbu beta blokátory, pokud by noví majitelé pak případně chtěli, mohou je naši veterináři objednat k Dr. Najmanovi nebo Benešovi na kliniku AA vet do Phy (prý jsou v ČR přes srdce nejlepší) na další specializované vyšetření. Prognóza není moc dobrá, prý i s jedním z těchto defektů se psi nedožívají vysokého věku, takže nemáme počítat, že by se třeba dožil více jak 5 let, ale toto onemocnění je tak ojedinělé, že statistiky jak dlouho s ním psi žijí prostě nejsou :-( Dalším zdravotním problémem je mediální luxaci pately 2 stupně na levé zadní noze.

Více fotografií naleznete zde.

2. 3. 2018 - Přemek odjel do bytu do Třeboně k 2 psím klukům a paničce, která s pejsky už leta letoucí děla canisteriapii. 

8. 2. 2018 - Přemek šel dnes na podrobnější vyšetření srdce a výsledek není nijak radostný. Je tam podezření na jedno ze závažných vrozených onemocnění srdce - Fallotova tetralogie. Paní doktorka našla 3 ze 4 nálezů - vyústění aorty i do pravé komory, zesílení stěny pravé komory a zvětšení pravé síně, zúžení plicnice. Poslední by měl být defekt komorového septa, ale často je skrytý u aorty. V současné době se toto onemocnění nedá dost dobře léčit, je sice možná operace (v ČR ji ale asi nikdo neprovádí, možná by to někdo zkusil, ale zkušenosti s tím zatím nejsou, prý ve Vídni to zatím také spíše zkoušejí, než že by s tím měli již praxi a cena cca 200 tis. a záruka žádná), proto my v tuto chvíli budeme volit léčbu beta blokátory, pokud by noví majitelé pak případně chtěli, mohou je naši veterináři objednat k Dr. Najmanovi nebo Benešovi na kliniku AA vet do Phy (prý jsou v ČR přes srdce nejlepší) na další specializované vyšetření. Prognóza není moc dobrá, prý i s jedním z těchto defektů se psi nedožívají vysokého věku, takže nemáme počítat, že by se třeba dožil více jak 5 let, ale toto onemocnění je tak ojedinělé, že statistiky jak dlouho s ním psi žijí prostě nejsou :-(  

Rovnou byl i načipován (č. mikročipu 981020000320660) a naočkován zatím pouze na vzteklinu, aby to pro něj nebyla taková zátěž.

2. 2. 2018 - S Přemkem jsme dnes navštívili naši veterinární kliniku, abychom zjistili, v jakém stavu pejsek je. Největším problémem je jeho srdce, na RTG je viditelně zvětšené a poslechově je také velmi atypické. Bude nutné udělat podrobnější vyšetření. Dalším zdravotním problémem je mediální luxaci pately 2 stupně na levé zadní noze.

1. 2. 2018 - Dnes jsme do péče převzali 4 pejsky z množírny v Kamenici nad Lipou, kteří byli 31. 1. 2018 odebráni majitelům.

31. 1. 2018 - Dnes nás oslovila paní Iva Raisová z Azylu Dej pac a požádala nás o pomoc při umístění pejsků z množírny. Pejsci mají být odebráni za asistence SVS a Policie ČR.